Workshops

Theaterworkshops voor het primair onderwijs

De workshops staan inhoudelijk op zichzelf, de kinderen hoeven er daarom niet van tevoren op te worden voorbereid. De workshops worden op school gegeven. Het liefst in een speellokaal of anders in een groot lokaal waar de stoelen en tafels zoveel mogelijk aan de kant zijn weggezet. Iedere workshop kost € 55 exclusief reiskosten en duurt één klokuur. Zeker voor de jongste groepen is een uur soms lastig vol te houden. In overleg met de groepsleerkracht kan de docent besluiten om de workshop te verkorten. De workshops worden gegeven aan bestaande lesgroepen. Als er speciaal groepen worden samengesteld hanteren wij een maximale groepsgrootte van 15 leerlingen. Voor vragen en boekingen kunt u contact met ons opnemen via workshops@jongerentheaterquint.nl

Rupsje Nooitgenoeg – geschikt voor groep 1 en 2
In deze workshop zal aan de hand van het prentenboek “Rupsje Nooitgenoeg” van Eric Carle toneel les gegeven worden. De leerlingen worden meegenomen op een fantasierijke tocht en kunnen zich allemaal tegelijkertijd expressief uiten. De workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen, het verhaal en het spelen van het verhaal. Thema’s die in deze workshop behandeld worden zijn: telvaardigheid, beweging, expressie, samenwerken en fantasie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Zo bang als een muis – geschikt voor groep 1 en 2
Het verhaal gaat over een muisje dat allerlei vreemde geluiden hoort als hij probeert te gaan slapen. Hij is werkelijk zo bang als een muis! De muis ontdekt dat in de nacht niets is wat het lijkt. Hij maakt een avontuur mee en houdt daar uiteindelijk een goede vriend aan over. De leerlingen worden meegenomen op een fantasierijke tocht en kunnen zich allemaal tegelijkertijd expressief uiten. De workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen, het verhaal en het spelen van het verhaal. Thema’s die in deze workshop behandeld worden zijn: emotie, beweging, expressie, spanningsopbouw, herkennen van de route en fantasie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Vroeger – geschikt voor groep 1 en 2
Het verhaal is speciaal voor deze workshop geschreven en is dus niet terug te vinden in een boek. Het gaat over Ridder Roy, een onhandige ridder uit de Middeleeuwen. Hij mag niet mee op reis en daarom verveelt hij zich dood. Hij is vaak te vinden in het bos, waar het niet helemaal pluis is. Op een dag moet hij bij de koning komen, die hem vertelt dat zijn kroon gestolen is. Ridder Roy gaat het diepe, donkere bos in waar hij een andere ridder tegenkomt. Ze trekken samen verder om de kroon terug te vinden.  De leerlingen worden meegenomen op een fantasierijke tocht en kunnen zich allemaal tegelijkertijd expressief uiten. De workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen, het verhaal en het spelen van het verhaal. Thema’s die in deze workshop behandeld worden zijn: emotie, beweging, expressie, spanningsopbouw, samenwerken en fantasie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Spoken – geschikt voor groep 3 en 4
In deze workshop zal aan de hand van een spookverhaal toneel les gegeven worden.  We weten allemaal dat spoken niet bestaan. Nou ja, behalve dan als je in je bed ligt en het spookuur nadert. Op een avond besluit je er iets aan te gaan doen en niet langer in bed te blijven. Je gaat zelf de spoken eens flink de stuipen op het lijf jagen! De workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen, het verhaal en het spelen van het verhaal. Thema’s die in deze workshop behandeld worden zijn: pesten, emotie, beweging, spanningsopbouw, expressie, samenwerken en fantasie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Op de boerderij – geschikt voor groep 3 en 4
Het verhaal is speciaal voor deze workshop geschreven en is dus niet terug te vinden in een boek. Het gaat over een groepje kinderen dat een avontuur beleeft op de boerderij. De leerlingen worden meegenomen op een fantasierijke tocht en kunnen zich allemaal tegelijkertijd expressief uiten. De workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen, het verhaal en het spelen van het verhaal. Thema’s die in deze workshop behandeld worden zijn: emotie, beweging, expressie, samenwerken en fantasie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

De emotie koffer – geschikt voor groep 5 en 6
Meneer Kreeft is verkoper en vanuit zijn koffer verkoopt hij allerlei emoties. Op een dag belt hij bij Meneer Muis aan en probeert hem boosheid in allerlei vormen te verkopen. Meneer Muis is daar niet in geïnteresseerd en ziet in een hoekje van de koffer dat meneer Kreeft meer emoties heeft aan te bieden dan alleen boosheid. De kinderen gaan de scènes uit de koffer spelen. De workshop is opgebouwd uit een korte warming-up, oefeningen, werken met tekst en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: houding, articulatie, emotie, expressie, tekstbehandeling en presentatie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Dat is normaal! – geschikt voor groep 6
We zijn allemaal anders en iedereen heeft zijn eigen gewoontes. Maar dat betekent niet dat je niet kunt samenwerken met elkaar. In deze workshop gaan we aan de slag met korte verhalen over dieren die menselijk trekjes vertonen. De workshop is opgebouwd uit een korte warming-up, oefeningen, werken met tekst en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: houding, articulatie, emotie, expressie, tekstbehandeling en presentatie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Kennismaken met toneel – geschikt voor groep 6, 7 en 8
In deze workshop kan er geproefd worden aan wat toneel nu eigenlijk is. Werken met de zeven emoties staat centraal. Tevens komt aan bod: Wie ben je? Waar ben je? en Wat is er aan de hand? Deze workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: houding, emotie, articulatie, expressie, improvisatie en presentatie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Kennismaken met toneel in drie lessen– geschikt voor groep 6, 7 en 8
Deze workshop heeft dezelfde basis als de gelijknamige workshop in één les. In de praktijk is gebleken dat het proeven aan wat toneelspelen nu eigenlijk is, naar meer smaakt. Deze workshop is daarom uitgebouwd naar drie lessen waarin dieper op de thema’s wordt ingegaan.

In workshop 1 staat werken met de zeven emoties centraal. Tevens komt aan bod: Wie ben je? Waar ben je? en Wat is er aan de hand? Deze workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: houding, emotie, articulatie, expressie, improvisatie en presentatie.

In workshop 2 staat het opbouwen van een scène centraal. Deze workshop is opgebouwd uit een warming-up, oefeningen en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: houding, emotie, articulatie, expressie, zuinig zijn met tekst en presentatie.

In workshop 3 staat het werken met tekst centraal. Deze workshop is opgebouwd uit een
inleiding, werken met tekst en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: emotie, expressie en tekstbehandeling.

Wilt u deze 3-in-1 workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Pesten – geschikt voor groep 7 en 8
Een workshop waarin leerlingen door middel van een zelf te spelen scène bewust worden gemaakt wat pesten nu eigenlijk is. De rol van het pestende kind, het slachtoffer en de meeloper komen uitgebreid aan bod. Deze workshop is opgebouwd uit een inleiding, werken met tekst en het spelen van een scène. Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: emotie, expressie en tekstbehandeling.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl

Schoolmusical – geschikt voor groep 7 en 8
De eindmusical is altijd weer een mooie afsluiting van groep 8. Maar wat een klus! En waar begin je? Had je maar wat handige tips, gewoon een paar handvatten…
Hoe je het ook wendt of keert, het blijft lastig om met een groep die ongetraind is in een korte tijd een leuke musical neer te zetten. Deze workshop is een mooie kans om de leerlingen met de basis van toneel kennis te laten maken. Er wordt kort uitgelegd hoe het maken van een musical in z’n werk gaat. Het is ook een goede gelegenheid voor de leerkracht van de groep om eens anders naar zijn of haar leerlingen te kijken. Er worden een aantal basisoefeningen aangereikt die kunnen worden toegepast tijdens het repetitieproces.  Thema’s die in deze workshop aan bod komen zijn: verstaanbaarheid, articulatie, houding, presentatie, expressie, emotie en improvisatie.

Wilt u deze workshop boeken?  workshops@jongerentheaterquint.nl