Oorlogswinter

Naar het beroemde boek van Jan Terlouw

Oorlogswinter 6+

Oorlogswinter 1
Oorlogswinter 2
Oorlogswinter 3

Nu zijn ze er nog. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Van de Duitse bezetting, het bombardement op Rotterdam en de razzia’s. Ooggetuigen die weten wat vrijheid betekent. En nieuwe generaties zien nu een nieuwe onbegrijpelijke oorlog, als Rusland Oekraïne binnenvalt. Wat leren we van het verleden? Hoe zouden we zelf handelen? Nu kunnen we nog vragen hoe het voor ze was en het verhaal levend houden. Om te wensen dat er nooit meer oorlog is.

Nu willen we het verhaal aan nieuwe generaties vertellen. Gebaseerd op het prachtige en beroemde boek van Jan Terlouw.

Wie kun je vertrouwen als het oorlog is? Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De 16-jarige Maaike haat de Duitse bezetters. Die zomaar mensen wegvoeren om nooit meer terug te keren. Oom Ben is haar held, die zit bij het verzet. Haar buurmeisje Dirkje ook. Zij gaat het distributiekantoor overvallen om voedselbonnen te stelen voor onderduikers. Ze vraagt Maaike een brief te bezorgen, mocht het mis gaan. Als Maaike de brief aanneemt, komt haar eigen leven in gevaar. Is haar haat tegen onrecht groter dan de wens om veilig te leven? En wie kan ze dan nog vertrouwen?

Voor scholen

De voorstelling wordt van september tot november 2023 gespeeld in verschillende theaters in de regio. Scholen kunnen de voorstelling bezoeken in het Isala Theater, de Tuyter en Dorpshuis Swanla. Reserveren kan door te e-mailen naar .(JavaScript must be enabled to view this email address). De data waarop schoolvoorstellingen worden gespeeld zijn in onderstaand bestand te vinden.

Schema schoolvoorstellingen

Onze sponsors

De voorstelling Oorlogswinter is mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

Gemeente Capelle aan den IJssel, Gemeente Krimpen aan den IJssel, Gemeente Zuidplas, Synerkri, Van Cappellen Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Elise Mathildefonds, Erasmusstichting, MaakCapelle, EYE College, Kringloopwarenhuis Het Goed, De Boekenkast en Legacy FX - Wapenverhuur Nederland.

16-09-23 Isala Theater - Capelle aan den IJssel  gespeeld Première P Cast B Reserveren
17-09-23 Isala Theater - Capelle aan den IJssel  gespeeld Cast A Reserveren
01-10-23 Theater Swanla - Zevenhuizen  Aanvang 15:00 Cast A Reserveren
28-10-23 De Tuyter - Krimpen aan den IJssel  Aanvang 15:00 Cast B Reserveren
28-10-23 De Tuyter - Krimpen aan den IJssel  Aanvang 19:30 Cast A Reserveren
04-11-23 Hofpleintheater - Rotterdam  Aanvang 19:30 Cast B Reserveren
05-11-23 Hofpleintheater - Rotterdam  Aanvang 15:00 Cast A Reserveren